LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene ar putea încerca să încercuiască Grupul Wagner. Îngrijorări legate de contraofensiva ucraineană

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene ar putea încerca să încercuiască Grupul Wagner. Îngrijorări legate de contraofensiva ucraineană

Forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bakhmut în zona dintre Bohdanivka și Berkhivka, unde imaginile arată trupe ruse care fug de focul de artilerie ucraineană.

Soldat ucrainean lângă un tanc rusesc distrus. Foto: Shutterstock

UPDATE 06.34 Pe 12 mai, forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bakhmut în contraatacuri localizate. Imaginile geolocalizate postate pe 12 mai arată forțe ruse care fug de focul de artilerie ucraineană pe malul sudic al lacului de acumulare Berkhivske, la aproximativ 4 km nord-vest de Bakhmut. Această înregistrare confirmă vizual afirmațiile făcute de un număr de bloggeri ruși conform cărora forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bakhmut în zona dintre Bohdanivka și Berkhivka. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 200 Separate de Puști Motorizate (Corpul 14 Armată, Flota de Nord) și-au pierdut pozițiile în zona dintre Hryhorivka și Dubovo-Vasylivka (la aproximativ 6 km nord-vest de Bakhmut). Mai multe surse ruse au avertizat că forțele ucrainene ar putea încerca să încercuiască Grupul Wagner în interiorul Bakhmut. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Priogojin a subliniat că forțele ucrainene se apropie de Berkhivka și a susținut că Ucraina deține acum poziții la 500 de metri de limitele orașului de nord-vest al lui Bakhmut. Bloggeri ruși au mai raportat că trupele ucrainene contraatacă spre Khromove (3 km vest de Bakhmut), Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Klishchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că situația la sud-vest de Bakhmut lângă Mayorsk s-a stabilizat în urma atacurilor ucrainene asupra pozițiilor Primului Corp de Armată din Republica Populară Donețk. Ministerul rus al Apărării (MOD) a respins afirmațiile făcute de alte surse ruse cu privire la avansurile ucrainene și a susținut în schimb că elementele Brigăzii 4 Independente de Infanterie Motorizată (Republica Populară Lugansk) și ale Brigăzii 200 Independente de Infanterie Motorizată (Corpul 14 Armată, Flota de Nord) au fost respinse toate atacurile din zona Berkhivka „ținând cont de condițiile favorabile oferite de lacul de acumulare Berkhivske”.

UPDATE 06.10 Oficialii ucraineni și americani au declarat că forțele ucrainene nu au început contraofensiva planificată. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat pe 12 mai că forțele ucrainene desfășoară în continuare operațiuni defensive, care includ uneori contraatacuri și alte acțiuni active nespecificate. Un înalt oficial militar american și un înalt oficial occidental au declarat pe 12 mai că forțele ucrainene au început să desfășoare operațiuni de „configurare” înaintea contraofensivei. Rapoartele occidentale pe acest subiect contrazic în mod deosebit sursele ruse, dintre care multe au susținut că oficial contraofensiva este în desfășurare.

UPDATE 05.52 Înalți oficiali ruși au propus o serie de măsuri interne de represiune și cenzură în timpul Forumului juridic internațional de la Sankt Petersburg din 11 mai. Tema forumului s-a concentrat pe incriminarea „rusofobiei”, o măsură pe care a propus-o președintele Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Valery Fadeev și Ministrul adjunct al Justiției Andrey Loginov și Ombudsmanul rus Tatyana Moskalkova au susținut. Moskalkova a definit rusofobia ca o „ideologie mizantropică”, iar un deputat al Dumei de Stat a susținut că mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale pentru oficiali ruși pentru răpirea copiilor ucraineni în Rusia este un exemplu de „rusofobie”. Ministrul adjunct al Justiției, Oleg Sviridenko, a anunțat extinderea legii împotriva „agenților străini” pentru a include o secțiune care sancționează „terții” pentru că îi ajută pe agenți străini să încalce legea rusă. Președintele Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, i-a cerut președintelui Curții Constituționale a Rusiei, Valery Zorkin, să caute modalități de stabilire a unei ideologii de stat nespecificate în Constituția Rusiei, despre care Bastrykin a susținut că ar cere Dumei să adopte o nouă constituție, mai degrabă decât să treacă un amendament. Ministrul rus al Justiției Konstantin Chuichenko a susținut propunerea lui Bastrykin, dar Zorkin a remarcat că actuala constituție conține un set de valori care pot „permite societății civile să se conecteze”. Introducerea unor astfel de propuneri de către înalți oficiali ruși indică faptul că Kremlinul ar putea evalua reacția spațiului informațional la măsurile de represiune sporite și să stabilească condiții pentru consolidarea pe termen lung a acestor măsuri.

UPDATE 05.21 „Clubul Patrioților Supărați” a susținut o conferință de presă pe 12 mai pentru a discuta despre nemulțumirea acestuia față de desfășurarea actuală a războiului rusesc în Ucraina. Fostul autoproclamat „Guvernator al Poporului” al Republicii Populare Donețk (DNR) Pavel Gubarev a subliniat că scopul „operațiunii militare speciale” ar trebui să fie „eliminarea statului ucrainean”, iar coordonatorul partidului politic „O altă Rusia”, Mihail Aksel, a acuzat autoritățile ruse de a nu face demersurile necesare realizării scopurilor războiului. Însuși Girkin și-a reiterat convingerea că armata rusă în starea sa actuală nu poate obține rezultate decisive pe câmpul de luptă și a criticat inacțiunea conducerii ruse. După cum a evaluat anterior ISW, Clubul Patrioților Furioși își folosește platforma pentru a lansa critici specifice la adresa cercurilor interne ale conducerii ruse, protejând în același timp o facțiune pro-război din Kremlin. Formatul public al acestei conferințe de presă este, de asemenea, demn de remarcat - Girkin și alți membri ai clubului își folosesc de obicei canalele Telegram individuale pentru a-și propaga punctele de discuție, iar o conferință de presă publică sugerează că au avut un anumit succes în a ajunge la un public mai larg, posibil ca Fracțiunile interne pro-război sunt din ce în ce mai nemulțumite de felul în care Rusia a luptat până acum în război. Clubul Patrioților Furioși a susținut, în special, conferința de presă într-o perioadă de mare agitație în spațiul informațional cu privire la o viitoare contraofensivă ucraineană, ceea ce ar putea amplifica criticile unor facțiuni la adresa conducerii înalte a Rusiei pentru performanța slabă în război.

UPDATE 04.48 Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a acuzat Africa de Sud că a încărcat o navă rusă cu muniție și arme în decembrie 2022, contrazicând poziția sa proclamată neutră față de războiul din Ucraina. Brigety a declarat pe 11 mai că o navă rusă sancționată care conținea arme a părăsit baza navală Simon's Town din Cape Town pe 9 decembrie 2022 și a sosit la Novorossiysk pe 22 februarie 2023. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe , John Kirby a declarat pe 12 mai că aceste rapoarte sunt o „problemă gravă”, deoarece SUA au cerut în mod constant și ferm altor țări să nu furnizeze arme Rusiei. [26]Oficialii sud-africani au declarat că nu există dovezi care să susțină acuzațiile SUA și l-au chemat pe Brigety pe 12 mai, după ce i-au criticat declarațiile.

UPDATE 03.23 Ministerul rus al Apărării (MOD) a încercat să distragă atenția de la și să atenueze paranoia spațiului informațional din cauza unei potențiale contraofensive ucrainene pe frontul Harkov-Lugansk. Ministerul Rusiei a negat că forțele ucrainene au spart liniile rusești în direcțiile Kupyansk și Lyman pe 11 mai, susținând în schimb că forțele ruse au respins grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Kotlyarivka, Oblast Harkov (25 km nord-vest de Svatove) și Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Kreminna, regiunea Lugansk. Ministerul a postat, de asemenea, imagini pe 12 mai cu forțele ruse folosind tancuri T-90, T-80 și T-72B3 și vehicule de luptă de infanterie BMP-2 care efectuează atacuri la sol în apropiere de Spirne (26 km sud de Kreminna). Geolocalizarea înregistrărilor Ministerului Rusiei indică faptul că forțele ruse au făcut doar progrese marginale la vest de Spirne.

UPDATE 03.10 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 12 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au condus acțiuni ofensive fără succes în zona pădurii Serebrianska (la 10 km sud de Kreminna. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au condus atacuri terestre nereușite către Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove), Terny (16 km vest de Kreminna) și Torske (14 km vest de Kreminna).

image

UPDATE 02.51 Forțele ucrainene continuă să vizeze zonele din spatele liniilor de apărare rusești din regiunea Lugansk, stârnind o anumită teamă în spațiul informațional cu privire la capacitățile ucrainene de lovitură la distanță lungă. Imaginile geolocalizate arată consecințele exploziilor de la uzina de construcții de mașini Lugansk din orașul Lugansk (la aproximativ 80-100 km în spatele liniei frontului) pe 12 mai. Un blogger rus a speculat că forțele ucrainene ar fi putut folosi o armă cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ca o rachetă de croazieră sau rachetele Storm Shadow recent livrate, în această lovitură. Alți bloggeri au susținut că este prea devreme pentru a spune ce armă au folosit forțele ucrainene, dar au avertizat că întregul spate rusesc din regiunea Lugansk se află în raza de acțiune a rachetelor Storm Shadow.

UPDATE 02.33 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului Bakhmut pe 12 mai pe fundalul contraatacurilor ucrainene localizate. Imaginile geolocalizate postate pe 12 mai arată că forțele ruse au înaintat între străzile Mareșalul Tolbukhin și Iryna Levchenko din nord-vestul Bakhmut. Surse ruse au susținut că luptătorii Wagner au capturat 220 m de teritoriu în Bakhmut și atacă trei zone principale fortificate din sectorul de nord-vest al orașului. Prigojin a susținut că Ucraina deține 2,18 kilometri pătrați de teritoriu în Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat, de asemenea, operațiuni ofensive fără succes către Stupochky (11 km sud-vest de Bakhmut, chiar la sud de drumul T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut), Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și Hryhorivka (9 km nord-vest) Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty a declarat pe 12 mai că peste 40 de ciocniri de luptă au avut loc în direcția Bakhmut în ultima zi și că situația forțelor ruse se înrăutățește în general, deoarece gruparea Wagner este înlocuită de militari aparținând unor unități de infanterie motorizată și de parașutiști care sunt formate din personal mobilizat slab pregătit și motivat.

image

UPDATE 02.15 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front a orașului Avdiivka-Donețk pe 12 mai. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Imaginile geolocalizate postate pe 11 mai arată că forțele ruse au făcut progrese marginale pe o rază de 2 km sud-est de Avdiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au schimbat direcția atacurilor asupra Avdiivka de la sud-vest la est și încearcă să avanseze spre Avdiivka din zona Krutka Balka.

image

UPDATE 01.42 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac confirmat la sol în vestul Oblastului Donețk pe 12 mai. Forțele ruse au bombardat zona Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk), dar nu au efectuat niciun atac la sol către așezare. Un blogger rus a susținut că rapoartele privind activitatea ucraineană în zona Hulyaipole-Polohy din estul Oblastului Zaporijia sunt false. Un blogger rus a postat imagini despre atacurile aeriene rusești în zona Hulyaipole.

image

UPDATE 01.19 Surse rusești continuă să speculeze cu privire la potențialele pregătiri de contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei. Oficialul rus de rang înalt din regiunea Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 11 mai că nu a putut confirma informațiile conform cărora forțele ucrainene au lansat contraofensiva la scară largă în direcția Zaporijia. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut pe 11 mai că situația de-a lungul liniei frontului în apropierea râului Nipro este stabilă și că unii oficiali ruși de ocupație răspândesc informații false pe care le-au considerat senzaționale. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene concentrează forțe în regiunile Herson și Mykolaiv, în timp ce un altul a susținut că rapoartele conform cărora forțele ucrainene acumulează bărci pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro nu sunt confirmate. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene dintr-o zonă nespecificată a malului de est (stânga) al râului Nipru.

image

UPDATE 01.00 Autoritățile ruse continuă să recruteze deținuți pentru a spori eforturile de criptomobilizare. Publicația rusă de opoziție Mobilization News, citând organizația rusă pentru drepturile omului Gulagu.net, a relatat că Ministerul rus al Apărării (MOD) a recrutat 400 de deținuți, inclusiv dintre cei cu HIV și hepatită, din coloniile penale Kama din Perm Krai pe 8 și 9 mai. BBC și publicația rusă de opoziție MediaZona au confirmat moartea a 10.230 de militari ruși, inclusiv a 3.953 de condamnați, în Ucraina de la 1 decembrie 2022. BBC a relatat că, din februarie 2022, majoritatea condamnaților au servit sub steagul forțelor proxy ale Republicii Populare Donețk și Lugansk. ISW a raportat anterior despre eforturile Ministerului Apărării din Rusia de a recruta condamnați.

UPDATE 00.31 Înalții oficiali ruși susțin că iau măsuri active pentru a returna civilii ucraineni strămutați și deportați ilegal, inclusiv copiii ucraineni, în Ucraina ocupată. Pe 12 mai, președintele rus Vladimir Putin a instruit guvernul rus să adauge un subparagraf la Politica de stat privind migrația pentru a crea condițiile necesare pentru returnarea civililor care au fugit din casele lor în teritoriile ocupate după invadarea Ucrainei de către Rusia. Comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, a susținut că Ucraina a contactat Rusia pentru a returna copiii ucraineni și părinții acestora din Rusia și că a furnizat date despre copiii ucraineni și despre părinții lor despre care se crede că se află în Rusia. Cu toate acestea, Lvova-Belova nu a promis întoarcerea civililor, susținând în schimb că Biroul comisarului rus va examina cererea și va furniza informațiile pe care le poate.

UPDATE 00.17 Surse ruse au susținut că actori necunoscuți au încercat să asasineze doi oficiali ruși în Melitopolul ocupat, regiunea Zaporijia, pe 11 mai. Surse ruse au susținut pe 11 mai că o persoană neidentificată a încercat să folosească un dispozitiv exploziv improvizat (IED) pentru a-l asasina pe președintele Tribunalului regional Zaporijia. Explozia a rănit doi paznici, dar nu l-a ucis sau rănit pe președintele Tribunalului. Surse ruse au susținut pe 11 mai că un actor necunoscut a încercat să folosească un IED pentru a-l ucide pe ministrul adjunct al construcțiilor din regiunea Zaporijia ocupată. Postul de știri ucrainean Ukrainska Pravda a raportat că oficialul a fost transportat la un spital local cu răni.

ȘTIRE INIȚIALĂ Bloggeri ruși și alte voci proeminente din spațiul informațional pro-război continuă să răspundă la recentele contraatacuri ucrainene cu diferite grade de prudență și anxietate. Mulți bloggeri au susținut că activitatea ucraineană în jurul Bakhmutului marchează începutul oficial al anticipatei contraofensive de primăvară și au speculat unde va avea loc principalul efort al Ucrainei. Mai multe voci proeminente ruse au cerut totuși prudență și reținere în răspunsul la contraofensivă, sugerând că unii bloggeri pledează pentru aplicarea anumitor lecții pe care le-au luat din prăbușirea spațiului informațional în timpul contraofensivelor de succes ale Ucrainei la Harkiv și Herson. Unii bloggeri au avertizat că rapoartele despre succesul ucrainean ar putea fi o încercare deliberată ucraineană de a semăna panică. Un alt blogger a avertizat împotriva acceptării tuturor rapoartelor conform cărora activitățile ucrainene sunt „operațiuni psihologice” la valoarea nominală și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsurile propagandei ruse la contraatacuri. Un blogger a sugerat că rapoartele credibile despre contraatacurile ucrainene nu înseamnă că „totul este în flăcări”, avertizând publicul să nu cadă în disperare. Bloggerul a remarcat că a spune adevărul despre operațiunile din Ucraina nu înseamnă „semănare de panică”. Răspunsul general al spațiului informațional al Rusiei pare să fie concentrat pe ideea de a evita răspândirea panicăi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

4 Așa o fi?

5 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...